Spraakgestuurde domotica

Spraakgestuurde domotica komt steeds meer in het nieuws door de introductie van Alexa; de spraakgestuurde hulp van Amazon. Juist nu het zo toegankelijk is geworden voor iedereen is het heel interessant en vooral ook leuk. En door Siri te roepen naar je iPhone kun je iemand bellen, iets zoeken of een andere vraag stellen. Handig als je je handen vol hebt. Een Alexa kun je overal neerzetten in huis en je huist besturen zoals een playlist aanzetten, het licht bedienen of zelfs een mailtje versturen. En het is veilig; als je Alexa zegt moet je eerst nog een commando geven voordat ze zich echt activeert. Op ‘Alexandra’ reageert ze bijvoorbeeld niet. Ik merk dat Siri vaker geactiveerd wordt terwijl ik haar naam helemaal niet zeg. Een ander nadeel aan Siri is dat je niet altijd je telefoon binnen handbereik hebt.

Is het eigenlijk wel nieuw? 

Al 20 jaar geleden vroeg een klant aan mij hoe hij zijn huis zodanig kon optimaliseren en high-tech kon maken dat het hem allemaal nog gemakkelijker zou worden. Helaas waren de producten toen nog helemaal niet betrouwbaar. Maar eigenlijk is het concept van spraakgestuurde domotica helemaal niet nieuw. Kijk maar naar Spock van Star Trek, inmiddels alweer 52 jaar geleden voor het eerst op tv. Of Knight Rider en zijn KITT, de artificial intelligence bestuurbare auto in de jaren 80…

Blik op de toekomst

Alexa kun je heel handig aan laten sluiten op je andere domotica apparatuur, zo heb je geen afstandsbedieningen meer nodig. Heb je een tomatensoep op je shirt laten morsen? Dat kun je Alexa laten weten en dan zoekt zij een schoonmaakmiddel wat geschikt is voor tomatenvlekken. Heb je een feestje en wil je dat Alexa de juiste toon zet met muziek en geluid? Je hoeft het alleen maar te noemen; ideaal! Maar wat ik nog wel mis is een stukje spraakherkenning. Als ik thuis kom wil ik bijvoorbeeld minder licht en een andere playlist dan mijn kinderen. Maar ik kan wel zeggen “Alexa, dit is Mike”. Al is er dus nog ruimte voor de toekomst, we zijn in ieder geval al stukke verder dan KITT van Knight Rider.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *